Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αυτό το ξέρετε.........




Στην προηγούμενη ανάρτηση, μάθαμε για την διατροφική αξία του μήλου και όχι μόνο.
Μερικές, σπεύσατε να υιοθετήσετε τις συνταγές για την παρασκευή της μάσκας και της κρέμας ενυδάτωσης και δεν σας αδικώ.
Σήμερα θα μάθετε, όσες δεν ξέρετε φυσικά,για τις διατροφικές αξίες άλλων φρούτων.


Το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις. 
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. 
Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος.
Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. 
Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.


Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα. 
Ειδικά τα αποξηραμένα φαίνεται ότι σημειώνουν και το υψηλότερο αντιοξειδωτικό σκορ.
Έχουν περίπου εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα.
Προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.
Επιπλέον, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχει αξιόλογα ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου.
Επίσης τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα ξερά δαμάσκηνα αυξάνουν σημαντικά την οστική πυκνότητα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα κεράσια, προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας, εξ ου και το όνομα,  κοντά στη Μαύρη θάλασσα.
Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση. 
Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους. Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών. 
Ενδείκνυνται στην αναιμία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο.
Η περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά άλατα αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας.
Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό γενικότερα.

Το σταφύλι αποκαλείται 'ευτυχές δημιούργημα της φύσης'.
Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. 
Η ρεσβερατρόλη, είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους.
Το σταφύλι,  ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη.

Το ρόδι από την αρχαιότητα είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. 
Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών.
Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων.
Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.



 Μπουκάλι περασμένο με primer, βαμμένο με ακρυλικό μαύρο, decoupage με χαρτί και τελείωμα με βερνίκι.



Πηγές: iatronet, my world, wikipedia, medlook.